Ved at besøge next.dk accepterer du vores brug af cookies. Læs mere her
Artikler

Hvornår skal man have lys på cyklen?

Hvornår skal man have lys på cyklen?

Når cyklister færdes i trafikken, skal de altid være ekstra opmærksomme, da de sammen med fodgængere, knallertkørere og motorcyklister kaldes for bløde trafikanter. Det betyder, at de er langt mere udsatte i forhold til skader, der kan ske på dem selv, end eksempelvis billister er.

Det er dog ikke alle cykler, der ligesom knallerter, motorcykler og biler automatisk har lys på, når de bevæger sig ud i trafikken.

Så da vinteren snart står for døren, og dagene begynder at blive kortere og kortere, er det snart ved at være den tid på året, hvor man skal huske at have cykellygterne tændt, både når man skal af sted om morgenen og hjem igen om eftermiddagen eller aftenen.

Husk lygterne!

Mange ved, at man skal have lys på cyklen, når det er mørkt, mere præcist fra solen går ned, til solen står op. Men hvordan kan man bedømme, hvornår det er mørkt?

En god tommelfingerregel er, at man skal have lys på cyklen i lygtetændingstiden. Det vil sige, at når gadelygterne er tændt, så skal man også have tændt sine lygter på cyklen.

Mange tror, at det kun er en god ide at have sine cykellygter tændt, når det er mørkt, men Rådet for Sikker Trafik anbefaler også, at man skal have sine lygter på cyklen tændt, når det er tåget eller svært at se på grund af eksempelvis regn eller slud.

Når det er mørkt, skal lyset fra dine cykellygter kunne ses tydeligt fra mindst 300 m afstand. Forlygten skal enten lyse hvidt, gult eller blåligt, og din baglygte skal lyse rødt. Hvis du bruger en forlygte på din cykel, som lyser gult, skal den lyse hele tiden og må ikke blinke.

Hvorfor er det en god ide at have lys på sin cykel?

Udover at du vil få en bøde på 700 kr., hvis du ikke har lygterne tændt på din cykel i lygtetændingstiden, så er der en langt bedre grund til at sørge for at have lys på sin cykel i lygtetændingstiden.

Du skal have lys på cyklen, så billister og andre trafikanter kan se dig i trafikken. Mange billister vil helt sikkert kunne nikke genkendende til, at det er umuligt at se en cyklist, når det er mørkt, med mindre at cyklisten har lys på sin cykel. Herudover kan man også tage en refleksvest på, så man gør det endnu lettere for andre folk at se en, når man kører på sin cykel i trafikken, når det er mørkt. Men vigtigst af alt, så gør du ikke kun din pengepung og andre trafikanter en tjeneste ved at have lygterne på din cykel tændt, når det er mørkt, men også dig selv, da man som cyklist er ekstra udsat i forhold til skader på egen krop i trafikken.

Er du klar over, hvordan dine forsikringer dækker dig som cyklist i trafikken?

Hvis du som cyklist skulle være så uheldig at være indblandet i eksempelvis et færdselsuheld, så kan en ulykkesforsikring hos NEXT Forsikring gå ind og dække de skader, som sker på dig.
Hvis du skulle få konstateret et varigt mén på 5% eller derover som følge af ulykken, vil du kunne få udbetalt erstatning fra din ulykkesforsikring.

Hos NEXT kan du til voksne tegne en ulykkesforsikring med heltidsdækning eller fritidsdækning og til medlemmerne af hustanden, som er under 18 år, kan man hos NEXT Forsikring tegne en ulykkesforsikring med børnedækning.

Hvis du skulle være så uheldig som cyklist at komme ud for en ulykke i trafikken, hvor du skader dine tænder, vil Tandskade, som er en obligatorisk dækning til NEXT’s ulykkesforsikring, gå ind og dække de tandskader, som direkte er konsekvens af uheldet. NEXT Forsikring vil her gå ind og dække den udgift du har til tandlægeregningen for at få lavet skaden på dine tænder, som direkte er forårsaget af uheldet på cyklen.

Indboforsikring

Hvis du som cyklist skulle være så uheldig at være indblandet i et færdselsuheld, så kan en indboforsikring hos NEXT Forsikring også gå ind og erstatte de skader, som sker på dine ting.

Til en indboforsikring hos NEXT Forsikring kan de obligatoriske dækninger Privat indbo og Privat ansvar gå ind og yde erstatning, hvis du som cyklist er indblandet i, hvad der kan kategoriseres som et færdselsuheld.

Dækningen Privat indbo kan gå ind og dække de skader, du som cyklist kan få på eksempelvis dit tøj og andre ejendele, hvis du er indblandet i et færdselsuheld. Indboforsikringen dækker dog ikke skader, der sker på selve cyklen i forbindelse med uheldet.

Dækningen Privat ansvar kan gå ind og dække dit ansvar som cyklist for andre i trafikken. Det kan eksempelvis være, hvis du kommer cyklende, krydser vejen og ikke ser dig ordentligt for og derved vælter en anden cyklist. Cyklisten kommer alvorligt til skade, får konstateret et varigt mén og kan ikke arbejde længere. I en sådan situation kan du som person blive gjort erstatningsansvarlig, og hvis du ikke har en indboforsikring, så vil du selv skulle stå for at betale eventuel erstatning til den skadelidte cyklist.

De uheld du som cyklist kan komme ud for og være skyld i, mens du befinder dig i trafikken kan altså både være dækket af din ulykkesforsikring og din indboforsikring. Begge disse forsikringer har du mulighed for at tegne hos NEXT Forsikring.


BEREGN FORSIKRINGER